Якщо вас 
зупинили окупанти

  • Поводьтеся спокійно, не сперечайтеся, не робіть різких рухів. Якщо вас просять продемонструвати вміст ваших кишень чи сумки, повільно покажіть речі. Завжди тримайте руки так, щоб їх було видно. 
  • Добровільно не заходьте в приміщення, де розмістилися окупанти, та намагайтеся
не залишатися з окупантами сам на сам.
  • Намагайтеся під час спілкування з окупантами завжди мати поруч свідків. Вони можуть побачити, що вас затримують, і повідомлять близьких, якщо ситуація погіршиться. 
  • Завчасно повідомте когось зі знайомих дзвінком або SMS, якщо ви розумієте, що у вас є ймовірність зустрічі з окупантами. Але одразу видаліть SMS-повідомлення з телефона
 після відправки.

Щоб зменшити вірогідність затримання, ніколи не носіть із собою речей, де є будь-які дані, що стосуються окупантів, тих осіб, 
які з ними співпрацюють, підприємств, об’єктів інфраструктури (дороги, вокзали, мости). Це може розцінюватись як збір розвідувальної інформації. Також не варто мати при собі жодних агітаційних матеріалів, проукраїнської літератури, інструкцій. 

Небезпечна інформація, якої не варто зберігати в телефоні та яку слід видаляти негайно:

  • листування з представниками Сил оборони України;
  • контакти, що можуть викликати додаткові питання; 
  • фото чи відео з технікою окупантів чи їх особовим 
складом, секретних або режимних об’єктів; 
  • українська символіка.

Вміст телефону, що не викликає підозри, – це фотографії буденного життя, відпочинку, нейтральне листування з друзями. Абсолютно чистий телефон виглядає підозріло, наче вам є, що приховувати.

Важливі для вас контакти підписуйте вигаданими,
але реалістичними іменами, непотрібні — видаляйте.

У профілях соцмереж не публікуйте інформації, що може
не сподобатись окупантам. Видаляйте з історії браузерів інформацію про відвідування українських ресурсів, а з історії соцмереж — уподобання українського контенту.

Якщо ви співпрацюєте з Силами оборони України, найкраще мати для цього інший телефон, яким і передавати інформацію.