Як приховати сліди передавання чат-ботом даних про ворога

Передавання військовим важливої інформації про ворога за допомогою ботів у Telegram може викликати підозри в окупантів, коли вони перевіряють ваш телефон. Тому після використання цих програм варто «замести сліди»: 

  1. Якщо ви надіслали в бот фото чи відео, видаліть їх не лише з телефона, а й із кошика.
  2. Вимкніть звук сповіщень: затисніть чат із ботом і натисніть “Не сповіщати”. 
  3. Коли скористалися ботом, видаліть його з чатів.

    Для IOS: затисніть чат –> виберіть «Видалити» –> «Очистити історію чату».Чат спорожніє, але все одно не зникне. Тому далі натисніть «Змінити» в лівому верхньому кутку меню чатів –> виберіть чат –> натисніть «Видалити» в правому нижньому кутку.

    Для Android: затисніть чат –> у правому верхньому кутку виберіть –> «Очистити історію». Чат стане порожнім, але все одно не зникне. Тому далі знову затисніть чат –> натисніть на зображення корзини зверху –> підтвердіть «Видалити чат».

    Але не блокуйте бот. Адже під час перевірки окупанти можуть перевірити перелік заблокованих вами ботів чи каналів і знайдуть його там.

    Очистіть кеш. Перейдіть у розділ «Налаштування» –> «Дані та сховище» –> «Використання сховища» –> «Очистити весь кеш». Налаштуйте автоматичне видалення медіа в особистих чатах. Кеш є в кожної програми в телефоні, його можна почистити вручну в налаштуваннях гаджета. 

  1. Видаліть із рядка пошуку та «Нещодавніх контактів» у Telegram згадку про чат-бот. Натисніть на рядок пошуку — ви побачите перелік усіх каналів та ботів, у які ви переходили. Затисніть потрібний бот, виберіть у спливаючому меню «Прибрати з недавніх». Щоб повністю очистити перелік, натисніть на «Очистити» з правого боку над першим чатом зі списку.

Як приховати сліди передавання чат-ботом даних про ворога