Очі спротиву: як і куди безпечно передавати дані про ворога

На волі чи в окупації кожен українець може наближати нашу перемогу. Станьте очима спротиву — передавайте Збройним силам України та руху спротиву інформацію про ворога.  Збирати інформацію про пересування та місце розташування ворожих військ — техніки 
та людей — треба обережно, щоб не наразити себе на небезпеку. Ось важливі правила: 

  • Не ставте окупантам прямих запитань про їхні війська, не проявляйте агресії під час розмов. 
  • Знімайте відео та фото, використовуючи якесь прикриття чи схованку, щоб не привертати зайвої уваги. Продумайте легенду заздалегідь, що саме ви робили на цьому місці.
  • Як тільки надіслали фото чи відео Силам оборони України, одразу видаліть їх із пам’яті телефона. Також негайно видаляйте всі переписки. 
  • Намагайтеся не вести записів – краще запам'ятовуйте інформацію. Якщо записати необхідно, придумайте, як зашифровувати її, наприклад, у вигляді списку покупок чи ліків.

Куди передавати інформацію для Сил оборони України?

Це можна робити через перевірені чат-боти в Telegram. Чат-боти для передавання даних про ворога 

Головний бот розвідки  @gur_official_botбот Головного управління розвідки для передавання будь-якої інформації про ворога, яка може допомогти ЗСУ. 

єВорог  @evorog_botбот Міністерства цифрової трансформації України допомагає повідомляти про місце перебування російської техніки чи окупантів.

Stop russian war bot @stop_russian_war_botбот Служби безпеки України дозволяє надсилати інформацію про пересування російських диверсійно-розвідувальних груп, військ та техніки рф, а також про вибухові пристрої й техніку, покинуту російськими окупантами.

Знайди зрадника  @Traitor_Search_botбот Служби безпеки України передає інформацію про тих зрадників і колаборантів, які співпрацювали з окупантами, і тих, хто «зливає» ворогу важливу інформацію або поширює в соцмережах контент на підтримку загарбників.

Очі @eyes_ua_botбот руху спротиву «Жовта стрічка» дозволяє повідомляти про злочини росіян на тимчасово окупованих територіях України.

Війна 2022 | Україна | Злочини окупантів | Трибунал @russian_war_tribunal_bot — бот Cлужби безпеки України для передавання інформації про злочини російської армії 

Народний месник @ukraine_avanger_bot — бот кіберполіції України дозволяє надсилати дані про пересування ворога та позначки, залишені окупантами на дорозі.

Знайден ворог @znaydenvorogbot — бот Нацполіції в Харківській області для передавання інформації про переміщення ворога по Харкову.

Будьте уважні! Перш ніж надсилати боту в Telegram будь-яку інформацію, переконайтеся, що ви правильно ввели назву чат-бота й відправляєте дані туди, куди треба. Звертаємо увагу на те, що ворог постійно створює підробки офіційних українських чат-ботів, щоб красти стратегічну інформацію та ваші персональні дані. 

Наприклад:

https://t.me/evorog_bot так виглядає посилання на справжній бот «єВорог».

https://t.me/evorog_robot – так виглядає посилання на бот-підробку «єВорог». 

На перший погляд, вони абсолютно ідентичні. Але, якщо подивитись уважніше, у назві бота можуть бути зайві або відсутні певні літера чи символ. Перевірте бот на справжність за допомогою інструмента «Ботчекер»

Після використання бота для передавання даних обов’язково видаліть сліди, інакше це буде прямою загрозою вашій безпеці.