Як дізнатися, чи не прослуховують вас

Якщо ви допомагаєте руху спротиву, маєте особливо уважно ставитись до безпеки свого телефону. У цій довідці розглядаємо найпоширеніші способи, якими ворог може шпигувати за вами.

Прослуховування телефонних розмов 

Одним із способів є прослуховування ваших дзвінків у мережі стільникового зв'язку. Силові структури можуть провести таке прослуховування у межах розслідувань. На тимчасово окупованих територіях України дозволів ворогу, очевидно, не потрібно.

Виявити таке прослуховування практично неможливо: ви не почуєте жодних сторонніх шумів чи звуків, адже ваш голос просто "знімається" з лінії зв'язку або з серверів оператора.  

Щоб протидіяти, можна використовувати захищені месенджери Signal, WhatsApp та Facebook Messenger замість звичайних дзвінків.

Прослуховування через мікрофон 

Іншим варіантом є підключення до мікрофона вашого смартфона. Якщо на пристрої присутнє шпигунське ПЗ чи вірус, зловмисники можуть дистанційно вмикати мікрофон та прослуховувати все навколо. Під прослуховування може потрапити абсолютно все, і байдуже,  чи ви говорите через стільникову мережу, чи через захищений месенджер. 

На смартфонах спробувати виявити таку загрозу можна в “Налаштуваннях конфіденційності”. Знайдіть список застосунків із дозволом на використання мікрофона й вимкніть цю функцію для підозрілих програм. 

Ось як на Android подивитися дозволи застосунків на доступ до мікрофона:

  • відкрийте "Налаштування" на вашому пристрої;
  • знайдіть розділ "Конфіденційність" або "Захист конфіденційності" (може називатися трохи по-різному залежно від версії);
  • у розділі конфіденційності відкрийте пункт "Дозволи" або "Дозволи додатків";
  • у списку дозволів відкрийте дозвіл на використання мікрофона (зазвичай він називається "Мікрофон");
  • у списку всіх установлених застосунків зазначено, які з них мають доступ до мікрофона;
  • вимкніть дозвіл на використання мікрофона для будь-якого застосунка, що вам здається підозрілим або непотрібним.

Деякі виробники можуть мати свої спеціалізовані меню керування дозволами застосунків, але загалом принцип перегляду та управління дозволами буде схожим на описаний.

Однак, якщо це якесь спеціалізоване та дороге програмне забезпечення, ви його можете й не знайти.

Ось як перевірити та змінити дозволи для доступу застосунків до мікрофона на iPhone:

  • відкрийте "Параметри";
  • виберіть "Приватність і безпека";
  • у розділі "Приватність і безпека" знайдіть "Мікрофон";
  • натисніть на "Мікрофон" – ви побачите список усіх установлених застосунків із позначками, які з них мають дозвіл на використання мікрофона;
  • увімкніть / вимкніть перемикачі навпроти потрібних застосунків, щоб дозволити або заборонити їм доступ до мікрофона.

Також, корисно регулярно переглядати цей список дозволів використовувати мікрофон і вимикати його для тих застосунків, які вже не використовуєте. Це допоможе захистити вашу приватність.

Також зверніть увагу на список застосунків, що найбільше виснажують батарею, інтернет-трафік: шпигунські програми споживають багато енергії. До таких «шпигунів» можна віднести й цілком «легальні» застосунки, на кшталт програмного забезпечення для віддаленого доступу (RAT) та інші, схожі за функціоналом. Через нього зловмисники можуть контролювати ваш пристрій, активуючи мікрофони й камери без вашого відома. Тому встановлюйте лише перевірені програми з офіційних джерел й під вашим контролем, якщо просите когось допомогти.  

Використовуйте надійний антивірус та регулярно скануйте систему на наявність шкідливого ПЗ. Якщо у вас є підозра, що таке ПЗ встановлене на пристрої, може допомогти скидання до заводських налаштувань. Перед цим обовʼязково треба зробити резервну копію даних, оскільки скидання їх безповоротно знищить.