Ненасильницький
 спротив

Ненасильницький спротив – це діяльність, під час якої не вступають у пряме зіткнення
з російськими окупантами. Для Сил оборони України вся допомога, що шкодить ворогу на тимчасово окупованій території, дуже важлива.

Загальні правила ненасильницького спротиву

  • Ваша безпека — передусім. 
Намагайтеся не показувати своїх намірів, щоб не було ризику 
їх розкриття. Дійте непомітно. Плануйте застережні заходи, 
що не дадуть вас розкрити.
  • Завжди майте алібі.
 Продумуйте його заздалегідь, формулюйте його просто 
й зрозуміло.
  • Плануйте спротив чітко та без зайвих деталей.
  • Дійте там, де важко виявити винуватця. 
Вибирайте час, місце, цілі так, щоб відповідальність лягала 
на широке коло осіб.
  • Вибирайте цілі, що вам під силу. 
Якщо не маєте спеціалізованих знань, робіть тільки можливе.
  • Саботуйте. 
Свідома відмова від роботи, пряма протидія її виконанню 
чи недбалість під час роботи кращі за акції прямої дії.
  • Завдавайте шкоду окупантам знищенням 
чи пошкодженням важливих засобів.
 Це можуть бути паливо, харчі, медикаменти.
  • Використовуйте засоби, що здаються безпечними.
 Наприклад, розкладний ніж чи мультитул — для різних пошкоджень. Наявність у господарстві солі, цукру, сірників, тканини, гайкових ключів, молотків, наждачного паперу, розчинників теж легко можна пояснити в разі обшуку чи підозри.
  • Не намагайтеся дочекатися результату вчинених вами дій. Спостерігачів починають підозрювати. Але, якщо це поряд 
із вашим місцем роботи чи проживання, тобто ви можете пояснити, чому ви тут, звичайно, залишайтеся поруч.
  • Тримайте в таємниці результати своїх дій.
  • Не зберігайте на своїх пристроях (персональному компʼютері, ноутбуці, планшеті, телефоні) будь-яких компрометуючих 
матеріалів: фото, відео, контактів.

Побутовий саботаж у тилу окупанта

Ви можете шкодити ворогу й допомагати Україні простими діями там, де ви живете чи працюєте.  Але робіть це, якщо тільки впевнені, що вас не викриють.

Ось кілька способів.

Корективи електропостачання в офісі чи в житловому приміщенні. Ви можете змінити лампочки в приміщенні так, щоб спрацьовували запобіжники й світла не було. Для цього при вимкненому світлі в денний час викрутіть лампочку й підкладіть у патрон монету. Після цього вкрутіть лампочку назад. Схожий ефект може бути досягнений за допомогою закороченої вилки від електропристроїв. Намагайтеся її вставити в усі розетки, які бачите на своєму шляху. 

Пошкодження дротів. Бачите дріт живлення якоїсь техніки? Якщо він не вставлений до гнізда розетки, пошкоджуйте та надрізайте з метою короткого замикання. Але не вставляйте його в розетку опісля — залиште це окупантам.

Пошкодження офісної техніки. Помітили техніку, до мікросхем якої можна легко отримати доступ? Побризкайте її солоною водою. Чим більше солі, тим краще. Після висихання води кристали солі призведуть до замикання контактів на платах. Це стосується не лише комп’ютерної техніки. Верстати на виробництві виводяться з ладу подібним способом.

Пошкодження техніки на виробництві (промислової). Будь-який верстат вимагає обслуговування та чистоти. Звичайно, якщо ви хочете, щоб він працював. А якщо вам потрібно вивести його з ладу, забудьте про обслуговування, правило не перегрівати чи про правильну роботу зі станком. Хорошим доповненням до масла, що використовується для верстата, стануть тирса, дерев’яна чи металева, або навіть пісок. 

Якщо ви працюєте за свердлильним верстатом, тоді знаєте, як перегріваються та ламаються дорогі й навіть високотехнологічні свердла. Додайте більше тиску. Якщо ж станок оснащено системою охолодження, виведіть її з ладу. Просто додайте крупу, гречану чи рисову, наприклад.

Якщо у верстаті чи пристрої є ремінний привід,  його можна надрізати або ж послабити гайки та елементи кріплення. Заміна такого ременя виявиться проблемою для окупанта.

Способів нашкодити є багато: стільки, скільки ви можете вигадати. Однак до того, як саботувати, перш за все подбайте про свою безпеку!